AccessoiresVerhoogde nok:

Al onze tweedehandskassen zijn verkrijgbaar in een verhoogd model (+35cm). Dit heeft verschillende voordelen:

* grotere vrije hoogte waardoor u bij het binnen komen en in het midden van de kas aan de dwarsprofielen uw hoofd niet zal stoten. Hierbij kunnen bv tomatenplanten ook hoger groeien.
* minder kans op verbranding van de planten.
* een verhoogde kas heeft meer volume waardoor deze temperatuur constanter is.Fundatie:

Bij een tweedehands kas kunnen we 2 verschillende fundatiesystemen aanbieden.

- Beton fundatie:
Dit wordt aanzien als onze standaard fundatie en is onze sterkste en meest kwalitatieve optie. Deze bestaat uit prefab gegoten betonnen palen en platen. De palen hebben een totale lengte van 80cm en worden ongeveer 65cm diep in de grond geplaatst. Hierrond worden de betonnen platen van 30cm hoogte (+/- 15cm in en +/-15cm boven het grondoppervlak) geplaatst die een plint vormen rondom de kas. Ter hoogte van de deur wordt een verlaagde deur instap voorzien zodat de kas ook vlot toegankelijk is met een kruiwagen of rolstoel. Met deze fundatie kunnen we eenvoudig een hoogteverschil van 15 tot 20cm overwinnen zonder voorafgaand voorbereidend grondwerk. Is het hoogteverschil groter dan 20cm dan bekijken we samen met u welke voorbereidingen er nodig zijn.

- Aluminium koker fundatie:
Deze oplossing werd speciaal ontwikkeld om op een bestaande betonplaat of verharding geplaatst te worden, al is het ook mogelijk om deze in combinatie met betonnen palen in de volle aarde te plaatsen. Hiermee kan slechts een zeer beperkt hoogteverschil in het terrein overwonnen worden dus is het steeds raadzaam om het terrein vooraf goed te egaliseren.

Een 3de mogelijkheid is dat de kas op een bestaande fundatie of muurtje geplaatst wordt. Hierbij is het van cruciaal belang dat de afmetingen van de fundatie 100% correct zijn. Dit dient ten allen tijde vooraf besproken te worden aan de hand van enkele maattekeningen en/of foto’s.

Bredere deuropening:

Standaard is een enkele deur van 0,85m inbegrepen in de basisprijs van de kas. Om met grotere machines, zoals bijvoorbeeld een grondfrees, of grotere bloempotten in de kas te kunnen is het soms interessant om een bredere deuropening te voorzien. Wij hebben hiervoor 2 mogelijkheden:

- Enkele deur van 1,50m:
Bij een enkele deur van 1,50m zit de deur door technische beperkingen niet gecentreerd in de voorzijde. Je komt hierbij als het ware in de hoek van de kas binnen. De nuttige deuropening is hierbij 1,45m

- Dubbele deur:
Bij een dubbele deur zit de deuropening wel gecentreerd in het midden. Dit zorgt ervoor dat er minder plaats verloren wordt in de kas. De nuttige deuropening is hierbij 1,45m.

Vliegendeur / Hordeur:

Afhankelijk van het gebruik van de kas, en de planten die u wenst te kweken in de kas zijn het niet zozeer de vliegen of andere insecten die u uit kas wenst te houden, maar eerder andere ongenode gasten zoals katten, honden, duiven, enz... Dit kan door het plaatsen van een deur met vliegengaas of zoals wij dit noemen: een vliegendeur.Manueel dakraam:

Zoals de omschrijving reeds aangeeft, bedient u dit dakraam manueel. Dit kan door de bijhorende bedieningsbeugel in 2 standen op de dakgoot te plaatsen. Afhankelijk van de afmeting van de kas zijn er een aantal manuele dakramen standaard inbegrepen in de aankoopprijs van de kas.Automatisch dakraam:

Als optie is het ook mogelijk om de dakramen automatisch te bedienen door gebruik te maken van autonome raamopeners die automatisch openen op basis van de omgevingstemperatuur. Hierbij is geen elektriciteit of batterijen nodig. De bediening gebeurd doordat bij een verhoogde temperatuur in de hydraulische cilinder (met biologische olie) de druk stijgt, en bijgevolg een piston verplaatst om zo de raam te openen. Om een zo goed mogelijke luchtcirculatie te bekomen in de kas raden wij aan om deze automatische openers steeds per paar te voorzien. Dit zorgt er ook voor dat bij een veranderlijke windrichting er steeds een evenwicht is tussen de inkomende en uitgaande luchtstroom.Goten:

Standaard is een 2dehands kas (of kas) voorzien van 2dehands verzinkte dakgoten. Deze dienen elke paar jaar ingesmeerd te worden met een beschermend product. Tegenwoordig kunnen we ook nieuwe dakgoten voorzien met een Magnelis ® coating waardoor deze veel beter corrosie bestendig zijn. Meer informatie hierover vindt u via volgende link: Arcelor Mittal.
Zaaitafel:

De plaatsing hiervan gebeurd standaard in de achterwand en bevat zowel de stalen ligger als de bijhorende zaaibakjes. Op aanvraag is de plaatsing ook mogelijk in een zijwand al is er hiervoor een bijkomende bevestigingsbeugel nodig.Bevestigingsbuizen:

Doordat onze tweedehands kassen bestaan uit een zeer sterk stalen frame is het ook mogelijk om op de dwarsliggers bevestigingsbuizen te plaatsen waarbij het door middel van koorden mogelijk is om diverse planten, zoals bijvoorbeeld tomaten, komkommers, meloenen, enz... naar boven te begeleiden tijdens de groei. Meestal worden er 4 buizen voorzien over de totale lengte van de kas zodat de planten voldoend ruimte hebben. Deze buizen hebben een standaard lengte van 6m. Kiest u voor een kortere kas, dan korten we de buizen in. Kiest voor een langere kas dan verlengen we ze, maar dienen er wel bijkomende buizen besteld te worden in functie van de lengte van de kas. Hierbij een overzicht van de nodige aantallen:
kas 3m: 4 x 3m = 2 buizen van 6m
kas 4,5m: 4 x 4,5m = 4 buizen van 6m
kas 6m: 4 x 6m = 4 buizen van 6m
kas 7,44m: 4 x 7,44m = 5 buizen van 6m
kas 9m: 4 x 9m= 6 buizen van 6m
kas 10,5m: 4 x 10,5m = 8 buizen van 6m
kas 12m: 4 x 12m = 8 buizen van 6m
kas 13,5m: 4 x 13,5m = 9 buizen van 6m
kas 15m: 4 x 15m = 10 buizen van 6mWelk type glas kan ik best kiezen:

Standaard worden onze tweedehandskassen voorzien van tweedehands klaar tuinbouwglas. Dit glas kan bij levering of plaatsing wat vuil zijn en zal u nadien nog moeten reinigen.

Als de kas zeer veel zonlicht heeft is het interessant het dak uit te voeren in gehamerd glas. Gehamerd glas is een soort diffuus glas dat minder zonlicht doorlaat. Eveneens breekt het zonlicht in alle richtingen, waardoor er een betere lichtverdeling ontstaat binnenin de kas. Door gehamerd glas in het dak te kiezen, is de kans op verbranding van planten in de zomer kleiner.
In het voorjaar heeft u zoveel mogelijk zonlicht nodig in uw kas. Op die momenten staat de zon echter vrij laag waardoor er vooral instraling is via de zijwand van de kas. Hierdoor is een combinatie van klaar glas in de zijwand met gehamerd glas in het dak vaak een ideale keuze.
Heeft u niet graag dat geburen of voorbijgangers in de kas kunnen binnenkijken, dan is gehamerd glas in de zijwand(en) een goede oplossing voor u.

Wanneer kan ik best kiezen voor gehard veiligheidsglas?
* Gehamerd glas heeft een golving. Hierdoor is het glas slechts op de dikste punten 4mm dik en maar +/- 3mm op de dunste punten. Hierdoor is dit glas minder sterk dan klaar 4mm glas. Voor het dakglas wordt daarom aangeraden voor gehard veiligheidsglas te kiezen
* Staan er bomen kortbij de kas? Bij hevige wind kunnen takken, noten, eikels… op het dak van de kas vallen. Om het risico op schade te beperken kunnen hierbij zowel klaar als gehamerd glas best als gehard veiligheidsglas uitgevoerd worden.
* Om het risico op hagelschade te beperken.
* Spelende kinderen in de nabijheid van de kas.

Gehard glas:

Gehard glas, of ook wel veiligheidsglas genoemd dankt zijn naam en bijhorende eigenschappen aan een bijkomende thermische behandeling. Hierdoor is dit glas niet enkel 5X sterker als standaard float glas. Het zorgt ervoor dat als het glas stuk gaat, dit in duizenden stukken versplintert in plaats van breekt waardoor de kans op ernstige kwetsuren minimaal wordt. Veiligheidsglas is niet te versnijden waardoor dit steeds in de glasfabriek op maat dient gemaakt te worden.

Bekijk onze shop voor de mogelijkheden voor uw kas.